KIRSAL ALANLARIN MİMARİ DOKUSUNUN İNCELENMESİ VE KORUMA AMAÇLI DEĞERLENDİRİLMESİ
Özet Görüntüleme: 190 / PDF İndirme: 0 / PDF İndirme: 295
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7113060Özet
Yerleşme, insanların oturduğu, tüm faaliyetlerini gerçekleştirdiği ve faydalandığı alanlar olarak tanımlamak mümkündür. Yerleşmeler kendi içerisinde fonksiyon, büyük gibi faktörlere bağlı olarak farklı şekilde kategorize edilmektedir. Buradan hareketle kırsal yerleşmeler, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin görüldüğü, kentsel yerleşmelerden uzak, doğal ortam etkilenen alanlardır. Bu anlamda kırsal yerleşmeler doğal ortamda etkilenmekte ve doğal ortamı etkilemektedir. Doğal ortamın kırsal yerleşmelerdeki etkisini kırsal mimari dokusunda görmek mümkündür. Kırsal mimari doku, bölgenin jeolojik, jeomorfolojik ve kültürel gibi bir alandan etkilenmektedir. Günümüzde kırsal mimari, gelişmişliğe bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu değişiklik kırsal mimarının tespitinin yapılmasını ve korunmasını gerekli kılmıştır.
Yapılan çalışmanın amacı Tokat il merkezine bağlı Taşlıçiftlik köyünün mimari dokusunu ortaya çıkarmak ve korunması sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda Taşlıçiftlik köyü ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Literatür taraması ile birlikte arazide sözlü tarih çalışması yapılarak literatür zengin hale getirilmeye çalışılmıştır. Literatür taraması doğrultusunda saha çalışması yapılarak, mimari dokusunun tespiti yapılmıştır. Bununla birlikte arazide yapılan gözlemler doğrultusunda, rölöve çalışması yapılarak evlerin, dolu-boş durumu, harabiyet durumu, kat adedi, işlev durumu ve yapım sistemine dair bilgiler elde edilmiştir. Elde edilen bilgiler CBS üzerinden haritalandırılarak yorumlanmaya çalışılmıştır.
Referanslar
Aydoğdu, Merve. Yöresel Mimarinin ve Kırsal Dokunun Korunması: Konya Emen Mahallesi Örneği. İstanbul: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Lisanüstü Eğitim Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2021.
Aydemir, Elif. Yöresel Mimarinin ve Kırsal Dokunun Korunması: Artvin Şavşat Balıklı Mahallesi Örneği. İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2010.
ÇEKÜL Vakfı. Anadolu'da Kırsal Mimarlık. Bursa: Bursa Büyükşehir Belediyesi, 2012.
Çakır, Suat. Geleneksel Karadeniz Ahşap Konut Yapım Yönteminin Çağdaş Teknoloji Açısından Değerlendirilmesi. İstanbul: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, 2000.
Erbilen, Üçışık Süheyla. “Türkiye Yerleşme Coğrafyası”. (Ed.) Nuran. Taşlıgil ve Güven. Şahin Türkiye Beşeri ve İktisadi Coğrafyası. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık, 2019.
Eres, Zeynep. “Türkiye’de Geleneksel Kırsal Mimarinin Korunması: Tarihsel Süreç, Yasal Boyut”, Ed.: K.Kutgün. Eyüpgiller ve Zeynep. Eres Prof.Dr. Nur Akın’a Armağan – Mimari ve Kentsel Koruma, İstanbul: YEM Yayınları, 2013.
Geray, Cevat. “Türkiye'de Kırsal Yerleşme Düzeni ve Köy Kent Yaklaşımı.” Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 30(1) (1975).
Nerse, Serdar - Türk, Emrullah. “Kırsal Kentsel İlişkilerde Değişim: Yeni Tanımlamalar ve Kavram Okumaya Yönelik Bir Analiz.” Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi 63 (2017), 504-525.
Taş, Barış. “Sandıklı Bölgesinde Doğal Yapının Kır Yerleşmeleri Üzerindeki Etkileri.” Eastern Geographical Review, 16/26 (2011), 143-162.
Tümertekin, Erol - Özgüç Nazmiye. Beşeri Coğrafya, İnsan, Kültür, Mekân. İstanbul: Çantay Kitabevi, 2015.
Türk Dil Kurumu. Türkçe Sözlük. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları, 2011.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2022 NEW ERA INTERNATIONAL JOURNAL OF INTERDISCIPLINARY SOCIAL RESEARCHES
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.