FARKLI COĞRAFİ BÖLGELERDE YER ALAN GELENEKSEL PLAN KURGUSUNUN MEKÂN SENTAKSI YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ


Özet Görüntüleme: 113 / PDF İndirme: 28

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.15313514

Anahtar Kelimeler:

Geleneksel Konut, Coğrafi Bölgeler Mekan Sentaksı

Özet

Toplumu yansıtan fiziki çevrenin en büyük yapıtaşlarından biri olan konut yapıları barınma ihtiyacına cevap olan bir mekansallık durumunun yanı sıra kent dokusunda ve kentlilerin hayatında fiziksel ve sosyal boyutlarıyla bütüncül bir halde karşımıza çıkar. Jeopolitik konumundan kaynaklı birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış Anadolu’da geçmişten bugüne birçok geleneksel konut kendine yer edinmiştir. Çeşitli uygarlıkların yaşadığı Anadolu’nun farklı bölgeleri geleneksel Türk konut mimarisinin yansıdığı dokulardır. 

            Mekan sentaksı yöntemi, kentlerin ve bina ölçeğindeki yapıların mekansal dokularını incelemek ve bununla birlikte anlamsal ve sosyal boyut ilişkilerini incelemek için geliştirilen bir teknikler bütünüdür. Bu doğrultuda yedi coğrafi bölgede yaşayan toplumun yaşantısının konut üzerindeki etkileri belirlenen geleneksel konutlar bağlamında incelenip analiz edilerek mekân kurgusundaki soyut ve somut veriler, mekân sentaksı yöntemiyle sayısal olarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler sonucunda her bölgedeki yaşam biçiminin, ikliminin mekân kurgusuna olan etkileri görülmüştür. Doğu Anadolu Bölgesinde belirlenen konutun bağlantısallık, entegrasyon ve beta indekslerine bakıldığında en derin mekanlara sahip yapı olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanında Marmara ve Karadeniz bölgesindeki yapıların daha sığ mekânlara sahip olup sosyal yapılar oldukları da karşımıza çıkmaktadır.

       Sonuç olarak yedi coğrafi bölgedeki konutlar üzerinden morfolojik analizler gerçekleştirilerek, mekânsal değerlendirmelerin geçmişin ve bugünün analiz edilerek geleceğe aktarılmasında önemli bir adım olduğu belirlenmiş ve geleneksel konutlar yeniden işlevlendirilirken doğru koruma yaklaşımları için karar alınması bağlamında altlık olacağı düşünülmüştür.

Referanslar

Akkoyunlu, Z. (1989). Geleneksel Urfa Evlerinin Mimarı̂ Özellikleri (Vol. 13). Kültür Bakanlığı.

Akok, M., (1951). Trabzon’un Eski Evleri, Arkitekt Dergisi, 20, 321-325.

Aksoy, F. 17. Ve 18. Yüzyıl Bursa Evleri Yapı Çözümlemesi (Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, 2011) .

Bacak, F. Antalya İli Akseki İlçesi Emiraşıklar Köyü Geleneksel Konut Dokusunun Ve Koruma Sorunlarının Tespiti ( Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, 2019)

Bayram, Ç. (2016). Kültür Merkezlerinin Sosyal Etkileşim Alanlarının Mekansal Dizim Yöntemi İle İrdelenmesi (Doctoral Dissertation, Fen Bilimleri Enstitüsü).

Eldem, S. H. 1972. Türk Evi Plan Tipleri, İTÜ Mimarlık Fakültesi Yayınları, 180-182, İstanbul.

Gökce, D. & Kaya, A. T. (2020). Geleneksel Kırsal Konut Tipolojileri Üzerinden Kültür-Mekân İlişkilerinin Mekân Dizimi Yöntemiyle İncelenmesi: Düzce İli Örneği. Tasarım+ Kuram, 16(31), 36-56.

Günay, R., 1999. Türk Ev Geleneği ve Safranbolu Evleri, Yem Yayınları, 2. Baskı, İstanbul

Hillier B. And J. Hanson. (1997). “The Reasoning Art: Or, The Need For An Analytical Theory Of Architecture,” Space Syntax First International Symposium, London, 01.1-6.

Kara Kamil İletişim Merkezi Arşivi, Eskişehir Odunpazarı Belediyesi-0001-11-29.

Karakaş, S. 2008. Elazığ Geleneksel Konut Kültürü. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.

Kasapbaşı, E. (2018). Gaziantep 1960-1980 Dönemi Kent Konutu Mekân Kurgusunun Analizi (Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana).

Kuban, D. S.1992. Mimarlık Kavramları. Yem Yayın, İstanbul.

Kürkçüoğlu, A.C., (2002). Şanlıurfa Mimari Eserlerine Genel Bir Bakış-Şanlıurfa Uygarlığının Doğduğu Şehir, Şurkay Yayını, Ankara.

Maina, J. J. (2014). Discovering Hidden Patterns: An Overview Of Space Syntax Methods İn Architecture And Housing Research. In Department Of Architecture Seminar Series (Pp. 18-33).

Mansouri, A. (2018). İran Tebriz Konutlarında Ana Yaşam Mekanındaki Değişimin Sentaktik İrdelenmesi.

Menderes, F. (2014). Cumhuriyet Döneminde Yerel Yönetim Binalarının Kamusal Erişilebilirlik Açısından Mekân Dizimi (Space Syntax) Yöntemiyle İrdelenmesi (Doktora Tezi, İTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü).

Onat, E. S., (1990), “Türk Evi’nin Çağdaş Yaşama Uyarlanması”, Yüksek Lisans Tezi, Y.T.Ü., İstanbul

Özden, Z. Eskişehir Odunpazarı Geleneksel Türk Konut Mimarisi Örnekleri ( Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, 2009)

Özek Karadeniz, Y. (2010). Geleneksel Afyonkarahisar Evlerinin Sürdürülebilir Mimarlık İlkeleri Bağlamında Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi.

Saatçi, M. (2016). Kültürün Mekansal Organizasyona Etkilerinin Mekan Dizim Yöntemi İle Analizi: Laz, Hemşin Ve Gürcü Kültürü Örneği. (Yüksek Lisans Tezi) İstanbul: Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

Sungur, M. (2020). Değişen Sosyal Paradigmaların Mekânsal Mahremiyete Etkileri: Konya Konut Tipolojilerinin Analizi. Doktora Tezi. Konya Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü.

Şahin, Ş. (2010). Ordu Geleneksel Evleri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi Fen Bilimleri Enstitüsü).

Tazefidan, C. (2018). Sille Evleri’nin Mekânsal Dizim Yöntemi Üzerinden Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Konya Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

İndir

Yayınlanmış

2025-05-01

Nasıl Atıf Yapılır

GÜLTEN, A., & ACAR BAYKAL, E. (2025). FARKLI COĞRAFİ BÖLGELERDE YER ALAN GELENEKSEL PLAN KURGUSUNUN MEKÂN SENTAKSI YÖNTEMİ İLE İNCELENMESİ. NEW ERA INTERNATIONAL JOURNAL OF INTERDISCIPLINARY SOCIAL RESEARCHES, 10(28), 1–32. https://doi.org/10.5281/zenodo.15313514