ARUZ VEZNİNİN KULLANILDIĞI MANZUMELERDE MISRAIN SON HECESİ


Özet Görüntüleme: 141 / PDF İndirme: 133

Yazarlar

  • Bekir Belenkuyu Anadolu Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.7441937

Özet

Aruz vezni temelde eski Arap şiirine has ve Arapçanın sentaksıyla uyumlu ritmik bir ahenk sistemidir. İslamiyet’in yayılmasıyla Müslüman olan topluluklar da bu ölçüyü benimseyerek kendi dillerinde tatbik etmişlerdir. Dilin kendi bünyesinde bulunan uzun seslilerden dolayı Farsçada aruz vezni daha kolay uygulanmıştır. Türkçede ise umumiyetle yabancı olan uzun ünlülerden dolayı aruz veznini kullanmak oldukça zor olmuştur. Ancak uzun çabalar sonucunda temel pek çok özelliği aynı kalmakla birlikte kendine has özellikleriyle Türk aruzu teşekkül etmiştir. Türk aruzuna dair teorik eserler her ne kadar aradığımız detaylı bilgileri sunmasa da manzumelerdeki aruz tasarrufları oldukça tutarlıdır. Bu araştırmada aruz vezninde tutarlı olarak daima kapalı hece şeklinde uygulanan mısra sonundaki heceler ele alınacaktır. Mısra sonlarında şairlerin hassas davranıp en küçük farklılıklara bile dikkat ettiği görülür. Bugün hepsini aynı şekilde değerlendirdiğimiz son hecelerdeki farklılıklar vezin tef’ilelerinde aslında gösterilmektedir. Veznin sonunda yer alan “fâ‘ilât”, “fâ‘ilân”, “fâ‘ilün” tef’ilelerinin son hecesi bugün aynı sayılıp tek kapalı hece diye geçiştirildiği halde birbirinden farklı niteliklere sahiptir. Aynı şekilde mısra sonunda yer alan “evvelâ / kula”, “gibi / habâb” kelimelerinin son heceleri bugünkü uygulamada denk sayılarak tek kapalı hece şeklinde kabul edilmektedir. Hâlbuki son hecelerin aslında yer alan farklı nitelikler aruzun gerektirdiği tasarruflarla taktî edilmekte ve okuyuşta bir denklik sağlanmaktadır. Aruz öğretiminde yapılan işlemlerden biri olan son hecenin daima kapalı ( _ ) oluşunu bu noktada yeniden ele almak gerekir. Mısra içinde yapılan imale, zihaf gibi tasarruflardan bahsederken mısra sonu heceleri genellikle değerlendirilmez. Oysa mısraın sonunda da olsa hecede yapılan imale ve zihaf uygulaması gösterilmelidir. Türkçe şiirlerde karşılaşılan beyitlerin son hecelerindeki farklılıktan dolayı “şiirin vezni” tanımı eksik kalabilmektedir. Çünkü özellikle kaside ve gazel nazım şeklinde matla beyti dışındaki beyitlerin mısraları bile kendi arasında son hece bakımından farklılaşabilmektedir. Bu yüzden “mısraın vezni” tanımının daha doğru bir yaklaşım olduğu söylenebilir. Böyle bir yaklaşım Türk aruzunu daha iyi anlamada da yardımcı olacaktır. Aruz öğretimini kolaylaştırmak için yapılan genellemeler bir yana akademik kaygılarla yapılan çalışmalarda bu hususa dikkat edilmesi daha doğru neticeler ortaya koyacaktır.

Referanslar

ASLAN, Ü. (2021). “Aruz Fer’leri Arasındaki Farklar”, TÜRÜK Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi, 9/27, s.s. 58-82.

[ERSOY], M. Â. (1327). “Edebiyat Bahisleri: İnşâd”, Sırât-ı Müstakîm, VII/179, s.s. 358-360.

KARABURGU, O. (2006). “Şâir ve Şâir Nedim Mecmuaları Arasında Bir Hece-Aruz Tartışması”, Arayışlar, 8/15, s.s. 86-92.

KESİK, B. ve Şenödeyici, Ö. (2019). Aruz Teori ve Uygulama, İstanbul: Kesit Yayınları.

KILINÇ, A. (2021). Fuzûlî Dîvânı, İstanbul: Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları.

KÖPRÜLÜ, F. (1999). Edebiyat Araştırmaları, Ankara: Türk Tarihi Kurumu Basımevi.

SARAÇ, M. A. Y. (2007). Klâsik Edebiyat Bilgisi Biçim-Ölçü-Kafiye, İstanbul: 3F Yayınevi.

ŞAFAK, Y. (1993). “Aruzu Niçin ve Nasıl Öğrenmeliyiz?”, Yedi İklim, 5/40, s.s. 11-15.

ŞAFAK, Y. (2000), “Fars ve Türk Aruzlarında Yeknesak ve Almaşık Vezinler”, Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Sayı: 7, s.s. 187-232.

ŞAFAK, Y. (2003). Aruz Terimleri, Konya: Tekin Kitabevi.

UZUN, M. (2010). “Taktî’ (Türk Edebiyatı)”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt: 39, s.s. 483.

ZÜLFE, Ö. (2011). “Aruz Vezinlerinin Gösterilmesi Üzerine Bazı Teklifler”, Modern Türklük Araştırmaları Dergisi, 8/1, s.s. 52-66.

ZÜLFE, Ö. (2016). Hecrî Kara Çelebi Muhyi’d-dîn Mehmed [ö. 1557] Dîvân, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.

İndir

Yayınlanmış

2022-12-16

Nasıl Atıf Yapılır

Belenkuyu, B. (2022). ARUZ VEZNİNİN KULLANILDIĞI MANZUMELERDE MISRAIN SON HECESİ. NEW ERA INTERNATIONAL JOURNAL OF INTERDISCIPLINARY SOCIAL RESEARCHES, 7(16), 61–71. https://doi.org/10.5281/zenodo.7441937

Sayı

Bölüm

Makaleler