MODA TASARIMINDA KÜLTÜREL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE KÜLTÜR ODAKLI TASARIM SÜRECİ
Özet Görüntüleme: 266 / PDF İndirme: 306
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7757403%20%20Özet
Moda tasarım sürecinde geleneksel ve kültürel unsurların esin kaynağı olarak kullanılması, yenilik elde etmek ve fark yaratmanın en önemli yollarından biridir. Ürün tasarımının bir yönü olarak kültürel unsurlar, benzersiz ve orijinal ürün özellikleri oluşturarak küreselleşmiş pazarda katma değerli ürünlerin yaratılmasını sağlayabilir. Ayrıca kültürel sürdürülebilirlik ve kültürel mirasın korunması açısından kültürel unsurları yeniden tasarım yoluyla gelecek nesillere taşımak ve yaşatmak oldukça önemlidir. Kültürel mirası gelecek nesillere taşımanın ve yaşatmanın yanı sıra moda tasarımı alanında kültürel unsurların esin kaynağı olarak kullanılmasına dikkat çekmek; yerel ve küresel pazarlara uyabilecek, tüketicileri kültürel ve estetik olarak tatmin edebilecek yeni ürünler tasarlamak; tasarım ve ürün geliştirme sürecinde kültürel ögelerin düşünülmesi veya gözden geçirilmesi için farkındalık yaratmak ve tasarımcılar için kültür odaklı koleksiyon geliştirme süreci modeli oluşturmanın amaçlandığı bu çalışmada Konya Etnografya Müzesi’nde bulunan geleneksel Konya kadın giysisi olan işlik ve şalvar moda tasarım sürecinde kültürel esin kaynağı olarak kullanılmıştır. Çağdaş ve evrensel tasarım yaklaşımları doğrultusunda, kültür odaklı tasarım anlayışını temel alarak oluşturulan bu yeni koleksiyon geliştirme süreci modeli kullanılarak 6 görünüm ve 9 parçadan oluşan özel bir kapsül koleksiyon hazırlanmıştır. Bu kapsamda uygulama temelli bir çalışma yapılmıştır. Tasarlanan ürünlerin yerel ve küresel pazarlarda yer alabilecek nitelikte bir ürün kimliğine sahip olabileceği; kültürün moda tasarımına sanatsal ve estetik değer katma anlamında farklı bakış açıları geliştirebileceği aynı zamanda estetik açıdan yeniden kullanılabilirliği vurgulanmıştır. Bu şekilde somut olmayan kültürel miras ögelerinin gelecek nesillere aktarılabilmesi ve sürdürülebilir moda yoluyla daha kalıcı olabileceği vurgulanmıştır.
Referanslar
Kaynakça
Barbaros, H. E. (2020). Zanaat ve endüstriyel tasarım ilişkisinde kültürel sürdürülebilirlik üzerine bir analiz, Doktora tezi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir, (Turkey).
Carlson, D. ve Richards, B. (2011), David Report, Design+Culture: A Return to Fundamentalism at http://davidreport.com/the-report/design-culture-time-cultural-fundamentalism/ (Erişim Tarihi:Haziran 2022)
Er, B. ve Kara, S. (2019). Somut olmayan kültürel miras kapsamındaki el sanatları ürünlerinde sürdürülebilirlik. ulakbilge, 42 s. 755-763.
ELİBOL, Mukaddes. ‘Osmanlı Dönemi Geleneksel Konya İçlik ve Şalvarları’ Osmanlı Döneminde Konya, Editör: Yusuf Küçükdağ, Konya Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayın No:45, Konya:309–313, 2003.
Hsu, C. H., Lin, C. L., ve Lin, R. (2011). A study of framework and process development for cultural product design. In International Conference on Internationalization, Design and Global Development, s. 55-64). Springer, Berlin, Heidelberg.
Lin, R. T. (2007). Transforming Taiwan aboriginal cultural features into modern product design: A case study of a cross- cultural product design model. International Journal of Design, 1(2), s. 45-53.
Lin, R., Sun, M. X., Chang, Y. P., Chan, Y. C., Hsieh, Y. C., ve Huang, Y. C. (2007a). Designing “culture” into modern product: A case study of cultural product design. In Usability and Internationalization. HCI and Culture: Second International Conference on Usability and Internationalization, UI-HCII 2007, Held as Part of HCI International 2007, Beijing, China, July 22-27, 2007, Proceedings, Part I 2 (s. 146-153). Springer Berlin Heidelberg.
Lin, R., Cheng, R., ve Sun, M. X. (2007b). Digital archive database for cultural product design. In Usability and Internationalization. HCI and Culture: Second International Conference on Usability and Internationalization, UI-HCII 2007, Held as Part of HCI International 2007, Beijing, China, July 22-27, 2007, Proceedings, Part I 2 (s. 154-163). Springer Berlin Heidelberg.
Liu, Y. (2017, July). Application of Jiangxi intangible cultural heritage in modern fashion design. In 2017 3rd International Conference on Economics, Social Science, Arts, Education and Management Engineering (ESSAEME 2017). Atlantis Press.
Moalosi, R., Popovic, V., ve Hickling-Hudson, A. (2005). Integration of culture within Botswana product design. Futureground, 2, s. 1-11.
Nadasbaş, S., E. ve Coşkun, G. (2019). Developing model for the usage of cultural elements ın textile and fashion design: a case study on ıdols of anatolian civilizations. International Journal of Management and Applied Science, ISSN: 2394-7926 Volume-5, Issue-11,
Nas, E. (2022). Ürün tasarımında kültürel sürdürülebilirlik ve özgün değer. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24 (Özel Sayı: DEU SBE I. Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi-Sürdürülebilirlik ve Toplumsal Dönüşüm), s. 81-99.
Norman, D.A. (2005). Emotional Design: Why We Love (or Hate) Everyday Things. Basic, New York
ÖNDER, M. (1961). ‘Konya’da Kadın Giyimleri’, Türk Etnografya Dergisi, Türk Tarih
Kurumu Basımevi, sayı: IV, Ankara,
ÖNGE, E. (1985). ‘Konya Baş Oyaları’, Türk Halk Edebiyatı ve Folklorunda Yeni Görüşler, Ankara: 396–405, 1985.
Soini, K., ve Birkeland, I. (2014). Exploring the scientific discourse on cultural sustainability. Geoforum, 51, 213-223.
Vagasi-Kovacs, A. (2013). Fashion Trend Revival–Fashionable cultural heritage. Erasmus University Rotterdam. Graduate Theses and Dissertations.
Yen, H. Y., ve Hsu, C. I. (2017). College student perceptions about the incorporation of cultural elements in fashion design. Fashion and Textiles, 4, s. 1-16.
Wu, T., Hsu, C., and Lin, R. (2004) The Study of Taiwan Aboriginal Culture on Product Design., in Redmond, J., Durling, D. and de Bono, A (eds.), Futureground - DRS International Conference 2004, 17-21 November, Melbourne, Australia.
Defile Linki: https://drive.google.com/file/d/1srEmwcnHduAtmupbSe1qONMmHEMEO8NK/view?usp=share_link
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 NEW ERA INTERNATIONAL JOURNAL OF INTERDISCIPLINARY SOCIAL RESEARCHES
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.