A.S. PUŞKİN’İN KALEMİNDEN İDEAL RUS KADINI: TATYANA


DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.10704541%20Anahtar Kelimeler:
Yevgeni Onegin, ideal kadın imgesi, TatyanaÖzet
Her toplum için ideal kadın imgesi farklıdır ve edebiyatta farklı biçimlerde yansıtılır. XIX. yüzyıl Rus edebiyatının en büyük şairlerinden A. S. Puşkin eserlerinde ideal kadın yaratma arayışı içine girmiştir ve arayışları sonucunda manzum romanı “Yevgeni Onegin” adlı eserinde Tatyana karakterini ortaya koymuştur. Bu çalışmanın temel hedefi, Tatyana üzerinden idealize edilen Rus kadını portresini detaylı bir biçimde analiz etmektir. Eserin yazıldığı dönemin kadın algısı, toplumsal uzlaşı ile belirlenmiş kadın tasavvuruna dair olgular ışığında Puşkin tarafından güçlü karakter, sadakat, özveri, içtenlik ve masumiyet gibi erdemlere sahip ideal Rus kadını olarak sunulan Tatyana karakterini kültürel ve tarihsel bağlamda anlamaya yönelik bir tablo sunulacaktır. Tatyana karakterinin şair tarafından yüceltilen yönlerinin tanımlanmasında, başlangıçta taşra yaşamında ve daha sonrasında sosyete çevresinde diğer karakterlerle olan ilişkilerinin tasvir edilmesi ve dadısının Tatyana üzerindeki etkisinin saptanması büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda ideal kadın kahraman olarak Tatyana’nın ideale yakın kadın kahraman Olga ile kıyaslanması da anlamlı bir bakış açısı sunacaktır. Tatyana’nın eserin başından sonuna dek karakter gelişimi bakımından geçirdiği evrim, toplumsal beklentilere karşı tutumu ve süreç içerisinde kendi kimliğini bulma mücadelesi incelenecektir.
Referanslar
Behramoğlu, A. (2013). Rus Edebiyatında Puşkin Gerçekçiliği, Tekin Yayınevi.
Belinski, V. G. (1948). Sobranie soçinenii v treh tomah, Stat’i i Retsenzii 1843-1848 Tom III, OGİZ Gosudarstvennoe izdatel’stvo hudojestvennoy literaturı.
Borisenko, V. İ., V’yunov, Yu. A., Miloslavskaya, S. K., Rostova, Ye. G., Frolova, O. Ye., Çernyavskaya, T. N. & Çudnov, V. P. (2009). Rossiya. Bol’şoy lingvostranovedçeskiy slovar’, Yu. Ye. Prohorova (Ed.), Yevgeni Onegin (ss. 182-184), AST-PRESS KNİGA.
Borisenko, V. İ., V’yunov, Yu. A., Miloslavskaya, S. K., Rostova, Ye. G., Frolova, O. Ye., Çernyavskaya, T. N. & Çudnov, V. P. (2009). Rossiya. Bol’şoy lingvostranovedçeskiy slovar’, Yu. Ye. Prohorova (Ed.), Tat’yana Larina (ss. 562-563), AST-PRESS KNİGA.
Brunelle, G. K. (1995). Dangerous Liaisons: Mésalliance and Early Modern French Noblewomen. French Historical Studies, 19(1), 75–103. https://doi.org/10.2307/286900.
Dostoyevski, F. M. (2009). Puşkin Konuşması, Çev. T. Ağaoğlu, İletişim Yayınları.
Fedorova, M. (2009). The Lover Of Julie Wolmar: The New Heloise And Tatiana’s Dilemma. The Slavic and East European Journal, 53(2), 171–187. http://www.jstor.org/stable/40651111.
Gukovski, G. A. (1995). Puşkin i russkie romantiki, İntrada.
Kuleşov, V. İ. (2000). Puşkin Yaşamı ve Sanatı, Çev. B. Karaca, Multilingual.
Lotman, Yu. M. (1983). Roman A. S. Puşkina “Yevgeni Onegin” Komentariy, Prosveşçeniye.
Lotman, Yu. M. (1994). Besedı o russkoy kul’ture. Bıt i traditsii russkogo dvoryanstva (XVIII-naçalo XIX veka), İskusstvo SPB.
Nabokov, V. V., 1998, Kommentariy k romanu A. S. Puşkina Yevgeni Onegin, İskusstvo-SPB.
Puşkin, A. S. (2022). Yevgeni Onegin, Çev. A. Yaran, Yapı Kredi Yayınları.
Veraseyev, V. V. (2011). Yaşamın İçinden Puşkin, Çev. A. Süer, Etkin Yayınevi.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 NEW ERA INTERNATIONAL JOURNAL OF INTERDISCIPLINARY SOCIAL RESEARCHES

Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.