THE ÖMER BAKIR’IN ANLATIMIYLA ŞANLIURFA İLİNDE BAKIRCILIK MESLEĞİ
Özet Görüntüleme: 263 / PDF İndirme: 367
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7752946Anahtar Kelimeler:
Copper, Coppersmithing, Traditional Handicrafts, Craft, ProfessionÖzet
Bakır, insanoğlunun binlerce yıldır kullandığı madenlerden biridir. Tarih öncesi devirlerden birine adını veren bu maden, süs eşyası, takı, ev eşyaları ve mutfak eşyaları olarak kullanılmış, binlerce yıllık insanlık macerasının içinde çok önemli bir yer tutmuştur. Bakır madeniyle üretilen eserlerin ilk örnekleri müzelerde sergilenmektedir. Bu eserler insanoğlunun geçmişte de yüksek estetik anlayışına sahip olduğunu göstermektedir. Bakır mutfak eşyalarının yerini günümüzde çoğunlukla çelik ve porselen eşyalar alsa da bakır üretimi geleneksel yöntemlerle devam etmektedir. Bu çalışmada bakırcılık zanaatı genel hatlarıyla tanıtılmış ve geleneksel bakır eşya üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da ata mesleğini günümüzde icra eden usta sanatçı Ömer Bakır ile mesleğinin dünü, bugünü ve çalışmaları ele alınmıştır. Bakırcılık mesleğinin öneminin ve bu mesleğin yaşatılması gerekliliğinin vurgulandığı bu çalışma ile geleneksel el sanatlarının geleceğe aktarılmasının gerekliliği vurgulanmıştır. Çalışma yüz yüze görüşme tekniği ile oluşturulmuş ve kaynak taraması ile desteklenmiştir.
Referanslar
Arlı, M. (1984). Beypazarı’nda Dövme Bakırcılık, Ankara Üniversitesi Basımevi, Ankara, Kültür ve Turizm Bakanlığı Milli Folklor Araştırma Dergisi Yay:54, Maddi Kültür Dizisi 1.
Bezirci, Z. (2001). Konya’da Bulunan Bakır İşçiliği Ürünü Eserler ve Konya İli Bakır İşçiliğinin Bugünkü Durumu. Yayımlanmış yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.
Jones DG, Suttle NF (1981) Some Effects of Copper Defiency on Leukocyte Function in sheep and cattle. Res Vet Sci, 31:151-157
Kayaoğlu, İ, G., 1984, Bakır Yapma Teknikleri: Dövme Tekniği, Anadolu Sanat Yayınları, İstanbul.
Kürkçüoğlu, A. C., (2002), Şanlıurfa Uygarlığın Doğduğu Şehir, Heyet, Kitap Bölümü Şanlıurfa El Sanatları, Şurkav Yayınları.
MTA, Fizibilite Etütleri Dairesi Başkanlığı, Türkiye ve Dünyada Bakır, 2016.
Tan, N., “Bakırcılık Sanatı”, Sümerbank Aylık Endüstri ve Kültür Dergisi, yıl 1976, sayı 165, s.34-37
Tekin, H., 2015. Eski Anadolu Madenciliği, Arkeolojik Verilerin Işığı Altında Başlangıcından Demir Çağı’na kadar. Bilgin Kültür Sanat Yayınları, Ankara.
Yalçın, Ü., 2000. Anfange der Metalwerwendung in Anatolien, Anatolien Metal I. Der Anschnitt 13, Bochum.
Yavuz, C., Türk Mutfağında Bakırın Yeri ve Bakır Zanaatının Geleceği, Online Journal of Art and Design volume 7, issue 3, July 2019.
Sözlü Görüşme:
BAKIR Ömer , sözlü görüşme, 10.06.2022, Tuğra Bakırcılık
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 NEW ERA INTERNATIONAL JOURNAL OF INTERDISCIPLINARY SOCIAL RESEARCHES
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.