PETER CAREY’İN JACK MAGGS ROMANINDA SUÇLUNUN ZİHNİNİ İNCELEMEK İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLER: HİPNOTİZMA SEANSI VE MANYETİZMA


Özet Görüntüleme: 65 / PDF İndirme: 65

Yazarlar

  • Yasemin Yavaşlar ÖZAKINCI Manisa Celal Bayar Üniversitesi

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10421241%20

Anahtar Kelimeler:

Peter Carey, Jack Maggs, Yeni-Viktoryacılık, postmodern yeniden yazım, üst kurgusal anlatı

Özet

Özet

Ötekileştirilen öznenin güçlendirilmesi, bu imgenin inşasında bireyin fiziksel özelliklerinin, köklerini kendi hakikatini ortaya koymaya yönelik yılmaz bir iradeden ve Anavatan'daki haklarını talep etme kararlılığından alan zihinsel güç kadar önemli bir rol oynadığı çok boyutlu ve muğlak bir süreç aracılığıyla gerçekleştirilir. Anlatının bağlamı, mahkûmun reddedilmesi gereken bir ceza olarak sürgün edilmesini, haklarını talep eden güçlü bir vatandaş olarak geri dönmesini ve bu amaca ulaşması imkânsız olduğu için bir ikame kullanmasını ve bir yetim olan Henry Phipps'in (Dickens'ın Büyük Umutlar'ındaki Pip'in karşılığıdır) onu bir beyefendi olarak yetiştirmek, kaderini yerine getirmek ve karşılığında intikamını almak için hayırsever olmasını içerir. Bu planın karmaşıklığı, sayıları giderek artan suçluları bilinmeyen bir geleceğe doğru kolonilere ihraç etmeye eğilimli, bazıları bir daha asla kendi topraklarına dönemeyecek olan 19. yüzyılın adalet sisteminin katılığını ve sertliğini ortaya koymaktadır. Cezanın ölçeği ve etkisi, herhangi bir iyileştirme olasılığını dikkate almayan geri döndürülemez doğasında yatmaktadır. Anavatanın yapıcı yönü, kültürü ve sistemi ile topraksallığında yatmakta ve kişisel tarihin değerli anılarıyla aidiyet duygusu üzerinde izler bırakmaktadır. Jack Maggs karakteri üzerindeki dramatik etki ve bunu Henry Phipps'e aktarmak için durmaksızın büyüyen iradesi, kendisine uygulanan görünüşte adaletsiz idam cezası ölçeği için tek intikam biçimini tanımlamasıdır.

Anahtar kelimeler: Peter Carey, Jack Maggs, Yeni-Viktoryacılık, postmodern yeniden yazım, üst kurgusal anlatı

Referanslar

References

Carey, Peter. Jack Maggs. New York: Vintage, 1999.

Heidegger, Martin. Being and Time. Oxford: Blackwell, 1962.

---. The Basic Problems of Phenomenology. Bloomington: Indiana UP, 1982.

Husserl, Edmund. Cartesian Meditations. Trans. Dorion Cairns. The Hague: Martinus Nijhoff, 1970.

---. Ideas Pertaining to a Pure Phenomenology and to a Phenomenological Philosophy I. Trans. F. Kersten. The Hague: Martinus Nijhoff, 1970.

---. Ideas Pertaining to a Pure Phenomenology and to a Phenomenological Philosophy II. Trans. R. Rojcewicz and A. Schuwer. Dordrecht: Kluwer, 1989.

---. The Idea of Phenomenology. The Hague: Martinus Nijhoff, 1970.

Joyce, Simon. “The Victorians in the Rearview Mirror.” Functions of Victorian Culture at the Present Time. Ed. Christine L. Krueger. Ohio: Ohio UP, 2002. 3-18.

Kohlke, Marie-Luise. “Introduction: Speculations in and on the Neo-Victorian Encounter.” Neo-Victorian Studies 1:1 (Autumn 2008): 1-18.

Kucich, John, and Dianne F. Sadoff, eds. Victorian Afterlife: Postmodern Culture Rewrites the Nineteenth Century. Minneapolis: U of Minnesota P, 2000.

Llewellyn, Mark. “What is Neo-Victorian Studies?” Neo-Victorian Studies 1:1 (Autumn 2008): 164-185.

Merleau-Ponty, Maurice. Phenomenology of Perception. Trans. Colin Smith. London: Routledge, 2005.

Rodensky, Lisa. The Crime in Mind: Criminal Responsibility and the Victorian Novel. Oxford: Oxford UP, 2003.

Shiller, Dana. “The Redemptive Past in the Neo-Victorian Novel.” Studies in the Novel 29.4 (1997): 538-60. JSTOR.

İndir

Yayınlanmış

2023-12-22

Nasıl Atıf Yapılır

Yavaşlar ÖZAKINCI, Y. (2023). PETER CAREY’İN JACK MAGGS ROMANINDA SUÇLUNUN ZİHNİNİ İNCELEMEK İÇİN KULLANILAN YÖNTEMLER: HİPNOTİZMA SEANSI VE MANYETİZMA . NEW ERA INTERNATIONAL JOURNAL OF INTERDISCIPLINARY SOCIAL RESEARCHES, 8(21), 30–41. https://doi.org/10.5281/zenodo.10421241