MODERNİZM TRAVMASINDA KUTSALIN REGRESYONU: H.P. LOVECRAFT’IN INNSMOUTH ÜZERİNDEKİ GÖLGE ESERİNDE KORKUNUN ÇAĞRIŞIMLARI


Özet Görüntüleme: 128 / PDF İndirme: 126

Yazarlar

  • Serkan KOÇ Dokuz Eylül University

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.10421279

Özet

Özellikle korku, fantezi ve bilim kurgu türlerinde yazmış olduğu eserlerle edebiyatta önemli bir yere sahip olan H.P. Lovecraft’ın Innsmouth Üzerindeki Gölge adlı hikâyesi farklı kuram ve konular çerçevesinde ele alınarak pek çok çalışmada incelenmiştir. Modernizmden postmodern dünyaya doğru bir geçiş döneminde yazılan eserde korku unsuru bir gerilim ya da gotik çeşitlemesinin ötesinde gerek dönemin gerekse de insanlık kültür tarihinin travmalarını yansıtan öğelere sahiptir. Yerleşik hayata geçen insanın en arkaik geleneklerinden, tanrılarına kadar toplumsal belleğine işlenmiş unsurlar, mitos’tan logos’a geçişle birlikte değişip, dönüşerek yeni kültürel dinamiklere evrilmiştir. Öte yandan bu durum modernizm, akılcılık ve rasyonalitenin altında mitlerin, söylencelerin, hurafe ve batıl olanın ötekileştirilmesinin ardından bastırılmış olanın geri dönüşüyle kültür tarihine yeniden giriş yapmıştır. Aslında ataerkil ve eril bir kültür içinde modernitenin ışığında bireyselleşen insan, maruz kaldığı ciddi bir travmada hemen aslına dönüp o en eski dönemlerde hayatta kalmasını sağlayan dayanak noktalarına yeniden başvurmaktadır. Lovecraft da eserinde modern insanın aslında içinde hep var olan kökenine geri dönüşünü bir korku kasabasında tanrısal imgeler üzerinden anlatmaktadır. Bu çalışmanın amacı söz konusu bu kökene dönüş olgusunu Innsmouth Üzerindeki Gölge adlı eserdeki metafor ve görüngüler üzerinden açıklamaktır.

Referanslar

Berger, Peter L. The Sacred Canopy: Elements of a Sociological Theory of Religion. New York: Anchor, 1967.

Campbell, Joseph. Batı Mitolojisi, Kudret Emiroğlu (çev.). Ankara: İmge Yayınları, 1995.

Donald, Roy H. Plato’s Mythoi: The Political Souls’s Drama Beyond. Lanham: Lexington Books. 2018.

Eliade Mircea. Mitlerin Özellikleri, Sema Rifat (çev.). İstanbul: Om Yayınevi, 2001.

Freud, Sigmund. The ego and the id. In J. Strachey (Ed. & Trans.), The Standard Edition of the Complete works of Sigmund Freud: Vol. 19. (pp. 12–66). London: The Hogarth Press. 1923.

Jenner, M. S. R. (2011). Follow Your Nose? Smell, Smelling, and Their Histories. The American Historical Review, 116(2), 335–351.

Lovecraft, Howard Philips. Selected Letters. Edited by August Derleth and Donald Wandrei (vols. 1-3) and August Derleth and James Turner (vols. 4-5). 5 vols. Sauk City, Wise: Arkham House 1965-76

Lovecraft, Howard Philips. The Shadow of Innsmouth, Dost Körpe (çev.). İstanbul: İthaki Yayınları, 2021

Peters, Francis. Greek Philosophical Terms. A Historical Lexicon. New York: New York University Press, 1967.

Rhodes, Richard. Aural Images. in J. Ohala, L. Hinton & J. Nichols (eds.) Sound Symbolism. Cambridge, UK: Cambridge University Press. 1994.

Rowe, Bill. “Retrospective: Julian Jaynes and The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind.” The American Journal of Psychology, vol. 125, no. 2, 2012, pp. 237–49.

Sarafoleanu C, Mella C, Georgescu M, Perederco C. The importance of the olfactory sense in the human behavior and evolution. J Med Life. 2009 Apr-Jun;2(2):196-8.

Schopenhauer, Arthur. The World As Will and Representation VOLUME I, (Trans.d by E.F.J. Payne), Dover Publications, New York, 1969.

Stamatellos, Giannis. (2015). Virtue and Hexis in Plotinus. The International Journal of the Platonic Tradition. 9. 129-145.

İndir

Yayınlanmış

2023-12-22

Nasıl Atıf Yapılır

KOÇ, S. (2023). MODERNİZM TRAVMASINDA KUTSALIN REGRESYONU: H.P. LOVECRAFT’IN INNSMOUTH ÜZERİNDEKİ GÖLGE ESERİNDE KORKUNUN ÇAĞRIŞIMLARI. NEW ERA INTERNATIONAL JOURNAL OF INTERDISCIPLINARY SOCIAL RESEARCHES, 8(21), 69–75. https://doi.org/10.5281/zenodo.10421279