UMUT: DURUMA GÖRE BAZEN KIZILDERİLİYİM VE MANGO SOKAĞI'NDAKİ EV
Özet Görüntüleme: 38 / PDF İndirme: 32
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14551549Anahtar Kelimeler:
Umut, Kızılderili, Latin, KimlikÖzet
Çağdaş Amerikan edebiyatının merkezinde, izolasyon kültürel, sosyal ve bireysel bağlamlarda önemli bir merkeze sahiptir. Irkçılık ve yoksulluk gibi olumsuz koşulların neden olduğu sosyal ve bireysel gruplaşmalar, bireylerin toplumda yalnız hissetmelerine neden olma eğilimindedir. Bu yalnızlık konusu sıklıkla ırkçılık, yoksulluk ve önyargı gibi zor sosyal kaygılardan ortaya çıkar ve bunların hepsi de dezavantajlı insanların inanılmaz derecede yalnız hissetmelerine neden olur. Karanlık tarih, sömürü ve asimilasyon gibi faktörler kimlik kaybını ve kişisel izolasyonu destekler. Bu, kültürel izolasyonu artırarak bu topluluklarda bir kimlik krizi yaratır.Bu politika Yerli kimlikleri silmeyi, geleneksel olanı yok etmeyi hedef almıştır. Ayrıca yeni bir ulusal kimlik politikasını da içermektedir. Yerli Amerikalılar, Kızılderililer, kendi ülkelerinde beyazlar tarafından katliamlara ve asimilasyon tekniklerine maruz kaldılar. Öte yandan, Latin halkının marjinalleştirilmesi, insanların izolasyon ve umutsuzluk merceğine girmesine neden oldu. Bu toplumlara ait bireylerin deneyimlerinin kurgusallaştırılması, Amerikan edebiyatının özünü oluşturur. Marjinalleşmeleri, ırksal önyargı, ekonomik zorluk ve dil sınırlamaları tarafından daha da kötüleştirildi ve bu da Amerikan edebiyatında güzel bir şekilde yakalanan bir karamsarlık ve dışlanma duygusuyla sonuçlandı. Sharman Alexie, Duruma Göre Bazen Kızılderiliyim adlı eserinde yalnızlık, yoksulluk ve ırkçılık gibi kendi umutsuz durumlarını kurgu yoluyla okuyucuya aktarır. Sandra Cisneros'un Mango Sokağı’ndaki Ev adlı eseri de benzerlik gösterir. Latin kültürünün yaşadığı ekonomik zorluklar ve toplumsal ayrımcılık, yazarın bizzat deneyimlediği kurgu yoluyla yaratılan öyküler aracılığıyla okuyucuya aktarılır. Bu çalışmanın amacı, Amerikan toplumunda iki farklı kültür ve ırktan gelen iki farklı karakterin ırkçılık, yoksulluk ve ötekileştirmeyle karşı karşıya kalmalarına rağmen umutlarını nasıl koruduklarını ve özlemlerine nasıl ulaştıklarını göstermektir.
Referanslar
Alexie, Sherman. The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian. New York, Boston: Little, Brown and Company, 2007.
Bovens, Luc. “The Value of Hope.” Philosophy and Phenomenological Research 59.03 (1999): 667-681.
Cisneros, Sandra. The House on Mango Street. New York: First Vintage Contemporaries Edition, 1991.
Day, J. P. “Hope.” American Philosophical Quarterly 6.2 (1969): 89-102.
Eagleton, Terry. Literary Theory. Vol. 2. Minneapolis: Minnesota, 1996.
Kara , Gülçin and Bülent Cercis Tanrıtanır. “Existance Through Movies or Fear of Death.” New Era International Journal of Interdisiplinary Social Researches (2023): 44-53.
Marek, Jayne E. “Difference, Identitiy, and Sandra Cisneros's The House on Mango Street.” Hungarian Journal of English and American Studies (HJEAS) 2.1 (1996): 173-187.
May, John R. “Vonnegut's Humor and the Limits of Hope.” Twentieth Century Literature 18.1 (1979): 25-36.
Philips, Michael. “Racist Acts and Racist Humor.” Canadian Journal of Philosophy 14.1 (1984): 75-96.
Saleem, Ali Usman, Amara Amin and Amara Javed. “Bicultural Subjectivity and Modern Native American Identity in Alexie’s The Absolutely True Diary of A Part Time Indian.” Global Language Review (2021): 31-40.
Tanrıtanır, Bülent Cercis and Fatma Karaman. Ecology Dystopia And Fictionalization. Van: Iksad Publications, 2021.
Tanrıtanır, Bülent Cercis and Ömer Aytaç Aykaç. Ayın Öteki Yüzü Paul Auster’in Kitaplarinda Yaşanmışlıklar, Üstkurmaca Ve Kader Ötesi Tesadüfler. İstanbul: Çizgi Kitabevi, 2017.
Tanrıtanır, Bülent Cercis and Ömer Yağızel. “The Lives Of Assimilated Native Americans In The Works Of Louise Erdrich’s The Bingo Palace, The Painted Drum And Sherman Alexie’s The Lone Ranger And Tonto Fitfight In Heaven.” Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (2018): 21-34.
Tanrıtanır, Bülent Cercis and Taha Berk Astam. “Multıculturalism in The Analogical Novels: A Pale View of Hills and A Tale of Time Being.” New Era International Journal Interdiciplinary Social Researches 9 (2024): 30-38.
Tanrıtanır, Bülent Cercis. “The Father-Son Relation in The Ranger and Tonto Fistfight in Heaven By Sherman Alexie and in teh Red Headed Woman by Orhan Pamuk.” Folklor Edebiyat (2020): 203-210.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 NEW ERA INTERNATIONAL JOURNAL OF INTERDISCIPLINARY SOCIAL RESEARCHES
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.