ENDÜSTRİYEL MİRAS KAVRAMI ÇERÇEVESİNDE ENDÜSTRİYEL MİRASIN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ
Özet Görüntüleme: 17 / PDF İndirme: 7
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.14553401Özet
Endüstri yapılarının öneminin fark edilmesi, onların bir miras olarak algılanmalarıyla mümkün olmuştur. Mirasın zaman içerisinde, kültürel anlamındaki genişlemesi, “endüstri mirası” kavramını ortaya çıkarmıştır. Son yıllarda endüstriyel mirasa gösterilen ilginin kökeninde, teknolojik gelişmelere duyulan merak yatmaktadır. Endüstri yapıları, içinde üretim gerçekleştirilen, mekanik donanımları olan, strüktürü ve hatta zamanla çalışanların yarattığı yaşam biçimiyle, insan ve kent belleğinde yer alan önemli miraslardır. Ancak mimarlık tarihindeki önemi, geçmişle olan bağları ve taşıdıkları tarihi değere rağmen, bu yapılar diğer tarihi yapılara göre uzun yıllar mimari açıdan dikkate alınmamışlar ve işlevsiz kalarak unutulmaya yüz tutmuşlardır. Sanayi tesisleri, fabrikalar, elektrik santralleri, tren garları endüstri mirasının önemli örnekleridir. Bu yapılar mimari özellikleri ve tasarım ölçütleri açısından yapıldığı dönemin teknolojisini anlatmaktadırlar. Tümüyle ayakta kalmayı başaran endüstri yapılarının öncelikle mimarisi daha sonra içlerindeki makine ve donanımların her biri birer endüstri mirasıdır. Bu mirasın bir hikâyesi ve temeli vardır. Buradan alınacak her detay insanların geçmiş yaşantısını anlatırken, aynı zamanda geleceğe dair ipuçları vermektedir. Bu yapılar büyüklüklerinden ve belirgin mimari özelliklerinden dolayı çevresel algıyı etkilemekte, sağlam strüktürel yapılarından ötürü de iç mekânlarında değişiklik yapmaya olanak veren esnekliktedirler. Dünyadaki tarihi endüstri yapıları incelendiğinde, genellikle sanat ve kültür mekânları olarak yeniden değerlendirildikleri görülmektedir. Bunun sebebi bu yapıların öncelikle mimari olarak, sanat ve gösteri mekânları için uygun bir ortam yaratmalarıdır. Ayrıca strüktürel yapıları, geniş ve ferah iç mekânları, yüksek duvar ve geniş pencereleri ile esnek bir kullanıma da olanak sağlamaktadırlar. Dünyadan ve Türkiye’den örnekler incelendiğinde geçmişin fabrikalarının zamanla birer birer sanat ve kültür merkezine dönüştükleri görülmektedir. Bu çalışma ile tarih yapıların yeniden işlevlendirilmesi kapsamında, yeni işlev kazandırılmış mekan örnekleri üzerinden analiz yapılması sağlanabilecektir. Ayrıca çalışmanın amacı, yeniden işlevlendirme için gerekli olabilecek yapısal veriler dikkate alınarak, ülkemizde bu yönde yapılan çalışmaların artırılmasını ve tarihi yapıların bu yönde değerlendirilerek yeniden kullanıma kazandırılmasını sağlamaktır.
Referanslar
Altınoluk, Ü. (1998). Binaların Yeniden Kullanımı. İstanbul: YEM.
Föhl, A. (1987). Between Use nad Reuse Industrial Monuments in the Rhine Ruhr Area Industrial Heritage Transactions (s. 85). Austria: TICCIH.
Föhl, A. (1995). Schriftenreihe des Deutschen Nationalkomitees für Denkmalschutz. Bonn: Bauten der Industrie und Technik.
Kariptaş, F. (2010). Endüstri Mirası Kapsamındaki Yapıların Günümüz Şartlarında Değerlendirilmesi ve Kasımpaşa Tuz Ambarı Örneği. İstanbul: MSGSU FBE YL Tezi.
Kaşlı, B. (2009). İstanbul'da Yeniden İşlevlendirilen Korumaya Değer Endüstri Yapıları ve İç Mekan Müdaheleleri:Santral İstanbul. İstanbul: İTÜ SBE YL Tezi.
Köksal, G. (2005). İstanbul'daki Endüstri Mirası İçin Koruma Ve Yeniden Kullanım Önerileri. İstanbul: İTÜ FBE Doktora Tezi.
Köksal, G. (2006). Kentsel Dönüşüm Projeleri Karşısında Endüstri Mirasının Geleceği. Mimarlık.
Özen, H. S. (2006). Karadeniz'de Unutulan Endüstri Mirası. Gazi Üniversitesi MMF Dergisi, 499-508.
Seçer Kariptaş, F. (2009). Protection and Re-Evaluation of Industrial Heritage. Design Language Historical Areas (s. 23-32). Edirne: Trakya Üniversitesi.
Seçer Kariptaş, F. (2012). Kasımpaşa'da 19.yüzyıl Endüstri Mirası Örneği: Kasımpaşa Un Fabrikası. Mimar.ist.
Seçer Kariptaş, F., Edirne Erdinç, J., & Özkazanç Dinçer, B. (2015). Endüstriyel Mirasın Kentlerdeki Kültürel Sürdürülebilirlik Bağlamında İncelenmesi. ISBS. Ankara: Gazi Üniversitesi.
Tümer, S. (2003). Kentsel Alanda İşlevini Yitirmiş Sanayi Tesislerinin Dönüştürlme Sürecine Yönelik Bir Model. İstanbul: MSGSU FBE YL Tezi.
Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık Tasarım Merkezi Arşiv
URL-1: http://mimdap.org/2006/08/zollverein-maden-kompleksi/(20.11.2024)
URL-2:https://creativech-toolkit.salzburgresearch.at/casestudy_type/industrial-heritage/(21.11.2024)
URL-3: https://www.arkitera.com/gorus/sumerbank-bez-fabrikasindan-izler/(21.11.2024)
URL-4: https://m.arkitera.com/proje/10347/istanbul-sehir-universitesi-dragos-kampusu-egitim-bloklari/ecarch.com (02.12.2024)
URL-5: https://images.app.goo.gl/dS74eWmX5T8WpnfN7 (10.12.2024)
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 NEW ERA INTERNATIONAL JOURNAL OF INTERDISCIPLINARY SOCIAL RESEARCHES
Bu çalışma Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License ile lisanslanmıştır.