DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ YÖNTEMİ İLE BERGEN FİLMİNİN İNCELENMESİ


Özet Görüntüleme: 28 / PDF İndirme: 14

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14552623

Anahtar Kelimeler:

Çift terapisi, Takıntı, Çift arası sağlıklı iletişim, film analizi

Özet

Filmde Bergen'in küçüklüğünde anne ve babasının boşanması sonucu annesiyle birlikte yaşamaya başlar. Babasına hafta mektupları gönderir ancak geri dönüş alamaz. Bergen, müziğe tutkun, yetenekli bir genç kızdır, küçük yaşta özel müzik dersleri almaya başladı ve sonrasında konservatuvar sınavlarını birincilikle kazandı ancak maddi sıkıntılardan dolayı işe başladı. Okul arkadaşlarından iş sözleşmesi vardır. Kulüpte Abdullah ile tanışır ve Abdullah kısa bir süre sonra Bergen'e evlilik teklifi yapar. Fakat Bergen'in annesinin kızının okulunu bitirmesi gerektiği gibi söyler ve karşı çıkar. Abdullah'ın ayrılmasını ister. Abdullah kabul eder Bergen çok büyük bir üzüntü yaşar sonrasında işe başlar o gece onu izleyen adamla tanışır ve evlenenlerin kocasından şiddet görür kocasının olayının ardından tekrar ikna olur. Ama şiddet devam ettiği için Bergen'in annesinin yanından kaçar annesi Bergen'e adamın evli olduğu ve evliliklerinin sahte olduğu söyleniyor. Bergenlere sahne geri döner ama babasının ölümüyle sarsılır. Cenaze töreninde eski eşi ile karşılaşır ve tekrar şans verir. Evlilikleri devam ederken tekrar şiddete devam ediyor. Annesinin yanında gider ancak tehditler devam ettiği için şehir değişir. Bergen sahneye çıkma devam eder eski eşi tarafından kezzap saldırısına uğrar, sağ taraftaki bölgeye 2 yıl sürer. Sahnelere çıkması için ikna edilirse Arabeskin Kraliçesi olarak yoluna devam eder. Kocasından boşanmıştır ama kurtulamamıştır. Eski eşi onu takip eder ve tartışma sırasında silahıyla annesini ve Bergen'i yaralar ve Bergen'in orada hayatları vardır. Bu etkili Bergen filminin duygusal odaklı çift terapi ile değerlendirilmesi. DOÇT ilişkilerindeki takıntı ve sağlıklı ilişki ile ilgili neler olup bittiğinin nedenini araştıran bir tür çift terapidir. Filmin ayrıntılarıyla belirtilen kavramlara uygun olduğu anlaşılan sahneler ve duygular analiz edilmiştir. Bergen filminin sonuç olarak DOÇT kapsamındaki konularda sağladığı faydalar sağlanmıştır.

Referanslar

Greenberg LS (2004) Emotion–focused therapy. Clin Psychol Psychother, 11:3–16.

Johnson, S. M. (2004). The Practice of Emotionally Focused Couple Therapy: Creating Connection.

Hazan, C., & Shaver, P. (1987). Romantic love conceptualized as an attachment process. Journal of Personality and Social Psychology, 52(3), 511–524.

Bergen Filmi (2022), Yönetmen: Mehmet Binay & Caner Alper.

Johnson, S. M. (2004). The Practice of Emotionally Focused Couple Therapy: Creating Connection. New York: Brunner-Routledge.

Hazan, C., & Shaver, P. (1987). Romantic love conceptualized as an attachment process. Journal of Personality and Social Psychology, 52(3), 511–524.

Bergen Filmi (2022). Yönetmen: Mehmet Binay & Caner Alper.

Greenberg, L. S., & Johnson, S. M. (1988). Emotionally focused therapy for couples. The Guilford Press.

Greenberg LS (1979) Resolving splits: Use of the two chair technique. Psychotherapy (Chic), 16:316–324.

Greenberg LS (1986) Change process research. J Consult Clin Psychol, 54:4–9.

Greenberg LS (2011) Duygu Odaklı Terapi, 2nd ed. (Çeviri Ed. S Kızıltaş) İstanbul, Psikoterapi Enstitüsü.

Yıldız, A. (2020). Bergen: Sıfırdan Zirveye. İstanbul: Müzik Yayınları.

Demir, E. (2019). Türk Müziğinde Kadın Sanatçılar. Ankara: Sanat Yayınları.

Kaya, F. (2018). 1980’ler Türkiye’sinde Popüler Kültür. İzmir: Kültür Yayınları.

Aydın, S. (2021). Türk Sinemasında Görsellik. İstanbul: Sinema Araştırmaları.

İndir

Yayınlanmış

2024-12-25

Nasıl Atıf Yapılır

SARGIN, H. N., & KARAAZİZ, M. (2024). DUYGU ODAKLI ÇİFT TERAPİSİ YÖNTEMİ İLE BERGEN FİLMİNİN İNCELENMESİ. NEW ERA INTERNATIONAL JOURNAL OF INTERDISCIPLINARY SOCIAL RESEARCHES, 9(26), 101–106. https://doi.org/10.5281/zenodo.14552623