MÜSLÜM FİLMİNİN ÇİFTLERDE ŞEMA TERAPİSİ BAĞLAMINDA İNCELENMESİ

INVESTIGATION OF MÜSLÜM MOVIE


Özet Görüntüleme: 53 / PDF İndirme: 33

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.14552167

Anahtar Kelimeler:

Jeffrey Young, aile terapisi, aile dengesi, aile içi iletişim, film analizi

Özet

 "Müslüm” filmi, Türkiye'nin en ünlü arabesk müzik sanatçılarından biri olan Müslüm Gürses'in hayatını konu alan 2018 yapımı bir biyografik filmdir. Film, Gürses’in zor ve trajik yaşamını, inişli çıkışlı hayatını, müzik kariyerindeki yükselişini ve kişisel mücadelelerini gözler önüne seriyor. Aile bağları, kayıplar, hayatta kalma mücadelesi gibi temalar işlenmiştir. Filmde Müslüm Gürses’in hayatına damga vuran önemli bir diğer karakter, hayat arkadaşı Muhterem Nur'dur. Bu ilişki, iniş çıkışlarla dolu olsa da derin bir sevgiye dayanır. Jeffrey Young tarafından geliştirilen şema terapisi, bilişsel-davranışçı terapi, bağlanma teorisi, psikanalitik kavramlar ve deneyimsel terapiler gibi farklı yaklaşımları bir araya getirerek özellikle uzun süreli psikolojik sorunlar yaşayan bireyler için tasarlanmıştır. Şema terapi, bireylerin çocukluk döneminde oluşmuş olan ve yaşamları boyunca ilişkilerini, düşüncelerini ve davranışlarını etkileyen "şemalar" üzerine odaklanır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Sonuç olarak, bireylerin çocukluktan gelen davranışlarının yaşamını nasıl etkilediğine bakılmıştır.

Referanslar

Kılıç, M. (2018). Müslüm film analizi ve biyografik anlatının psikolojik temsili. İstanbul: İletişim Yayınları.

Rafaeli, E., Bernstein, D. P., & Young, J. (2011). Schema Therapy: Distinctive Features. New York: Routledge.

Caligor, E., Kernberg, O. F., & Clarkin, J. F. (2007). Handbook of Dynamic Psychotherapy for Higher Level Personality Pathology. Arlington: American Psychiatric Publishing.

Arntz, A., & van Genderen, H. (2009). Schema Therapy for Borderline Personality Disorder. Chichester, UK: John Wiley & Sons.

Bordwell, D., & Thompson, K. (2010). Film Art: An Introduction. New York: McGraw-Hill.

McAdams, D. P. (2001). The Psychology of Life Stories. Review of General Psychology, 5(2), 100-122.

Young, J. E., Klosko, J. S., & Weishaar, M. E. (2003). Schema Therapy: A Practitioner’s Guide. New York: Guilford Press.

Sharp, C., & Smith, J. V. (2002). Using Film as a Therapeutic Tool. Psychotherapy: Theory, Research, Practice, Training, 39(3), 263-267.

Dermer, S. B., & Hutchings, J. B. (2000). Utilizing Movies in Family Therapy: Applications for Individuals, Couples, and Families. The American Journal of Family Therapy, 28(2), 163-180.

Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri (9. baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.

İndir

Yayınlanmış

2024-12-25

Nasıl Atıf Yapılır

TOPÇİL, B., & KARAAZİZ, M. (2024). MÜSLÜM FİLMİNİN ÇİFTLERDE ŞEMA TERAPİSİ BAĞLAMINDA İNCELENMESİ : INVESTIGATION OF MÜSLÜM MOVIE. NEW ERA INTERNATIONAL JOURNAL OF INTERDISCIPLINARY SOCIAL RESEARCHES, 9(26), 69–75. https://doi.org/10.5281/zenodo.14552167