TELEFERİK KAZASI, RUHSATLANDIRMA VE BAKIM İŞLEMLERİNE DAİR ÖNERİLER


Özet Görüntüleme: 121 / PDF İndirme: 52

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.12535260

Anahtar Kelimeler:

Teleferik, Kaza, Ruhsatlandırma, Bakım ve Denetleme.

Özet

İnsan taşımak üzere tasarlanan kablolu taşıma tesisatının ruhsatlandırılması, bakımı ve işletilmesine dair bilgi veren bir düzenleme olan "İnsan Taşımak Üzere Tasarımlanan Kablolu Taşıma Tesisatının Ruhsatlandırılması, Bakım ve İşletilmesine Dair Tebliğ", Türkiye'deki kablolu taşıma tesisatlarının güvenliğini sağlamak amacıyla hazırlanmıştır. Bu tebliğ, kablolu taşıma tesisatlarının planlanması, inşası, işletilmesi ve bakımıyla ilgili standartları belirler ve bu tesisatların güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri içerir.

Tebliğin temel amacı, insan taşımak amacıyla kullanılan teleferik, telesiyej, telekabin, gondol gibi kablolu taşıma tesisatlarının güvenliğini ve kalitesini artırmaktır. Bu amaçla, tebliğde şu konular üzerinde durulur: Ruhsatlandırma süreci, teknik standartlar ve uygunluk değerlendirmesi, işletme ve bakım prosedürleri, acil durum planları ve eğitim.

İnsan Taşımak Üzere Tasarımlanan Kablolu Taşıma Tesisatının Ruhsatlandırılması, Bakım ve İşletilmesine Dair Tebliğ, kablolu taşıma tesisatlarının güvenliği ve kalitesini sağlamak için önemli bir düzenlemedir ve bu tesisatların işletilmesi ve bakımıyla ilgili standartları belirler. Bu tebliğin gerekliliklerine uygun olarak hareket etmek, kablolu taşıma tesisatlarının güvenliğini sağlamak açısından önemlidir.

Teleferik kazalarını önlemek için düzenli bakım ve denetimlerin yanı sıra, güvenlik protokolleri ve standartlara sıkı bir şekilde uyulmalıdır. Ayrıca, operatörlerin ve personelin sürekli olarak eğitilmesi ve acil durum senaryolarına hazırlıklı olmaları önemlidir.

Bu çalışmadaki amacımız; teleferik kazalarını önlemek için düzenli bakım ve güvenlik denetimlerinin yapılmasının sağlanması, operatörler ve teknik personel yeterli eğitim alacak devlet destekli bir sistemin kurulması ve güvenlik protokollerini sıkı bir şekilde uygulayarak oluşabilecek kazalarda yaşanacak riskleri en aza indirmek için gerekli şartları oluşturmaktır. Ayrıca, hava koşulları ve diğer dış etkenler sürekli olarak izlenmeli ve gerekli önlemlerin alınması da oldukça önem arz etmektedir.

 

Referanslar

Akay, A. Türkiye’de Afet Yönetimi Politikaları, Afet Yönetimi-II’nin İçinde (Özmen B. Ed.), Anadolu Üniversitesi Yayınları, 212-248, 2017.

Karaman, Z.T. Afet Yönetimine Giriş ve Türkiye’de Örgütlenme, Bütünleşik Afet Yönetimi’nin İçinde (Karaman Z.T. ve Altay A. Ed.), Birleşik Matbaacılık Ltd. Şti., İzmir, 1-38, 2017.

Murphy, R. R., Tadokoro, S., Nardi, D., Jacoff, A., Fiorini, P., Choset, H. & Erkmen, A.M. Search and Rescue Robotics, Springer Handbook of Robotics’ın içinde (Siciliano B. ve Khatib O., Ed.), Springer, Berlin, Heidelberg, 1151-1173, 2008.

Tirkolaee, E. B., Aydın, S. N., Ranjbar-Bourani, M. & Weber, G. W. (2020). A Robust Bi-Objective Mathematical Model For Disaster Rescue Units Allocation And Scheduling With Learning Effect. Computers&Industrial Engineering, 149, 106790. [Çevrim-içi: https://doi.org/10.1016/j.cie.2020.106790], Erişim Tarihi: 15.04.2024.

Atmaca, İ. (2024). Teleferik Kazası Hakkında Bilgilendirme, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya. [Çevrim-içi: https://www.haberlikya.com/teleferik-kazasi-hakkinda-bilgilendirme/824/]], Erişim Tarihi: 25.04.2024.

İndir

Yayınlanmış

2024-06-25

Nasıl Atıf Yapılır

MAZLUM, U., & OLGUN, A. (2024). TELEFERİK KAZASI, RUHSATLANDIRMA VE BAKIM İŞLEMLERİNE DAİR ÖNERİLER. NEW ERA INTERNATIONAL JOURNAL OF INTERDISCIPLINARY SOCIAL RESEARCHES, 9(24), 43–53. https://doi.org/10.5281/zenodo.12535260